Kraftverk
Bilde 1 av 1

Halvparten av kommunene kunne hjulpet innbyggerne med lavere strømregning

Ca. 200 norske kommuner kunne hjulpet innbyggerne med lavere strømregning. Bare et par av disse gjør det. Tokke kommune i Telemark er en av disse. Energinytt24 har besøkt kommunen i sommer.

Tokke kommune har ca. 2000 innbyggere og ligger i Vest-Telemark. Den har høye fjell og derfor vannkraftverk, og mottar konsesjonskraft slik mange fjellkommuner i Norge gjør. Kommunen går likevel mot strømmen, og lar alle som bor eller driver næring i kommunen få del i disse inntektene. I Tokke er prisen for strøm derfor bare 38 øre kwt for alle, selv om spotprisen i kommunen tidvis er ti ganger så høy.

Fordelene med Tokke er enorme for de som er der. Endatil hytteeiere er inkludert i ordningen. Alle som har en strømmåler i kommunen får samme ordning og betaler bare 38 øre kwt, sier ordfører Jarand Felland til Energinytt24.no. Vi har vært der ei uke i sommer og er imponert over hva lokalpolitikerne der har fått til.

Høye fjell 

Kommunesenteret Dalen ligger mellom to høye fjell. For å komme dit, må du kjøre ned langs bratte fjellsider i sikksakk tilsvarende det mange kjenner fra Trollstigen. Forskjellen er imidlertid at fjellene rundt Dalen virker høyere og enda brattere.

Fettet i hjullagrene kom ut av hjulene foran, etter oppvarming på grunn av nedbremsingen nedover fjellsiden.

Fjellene rundt kommunesenteret var så bratte, at når redaksjonen nådde bunnen i kommunesenteret Dalen i vår bobil fra 80-tallet, så kokte fettet i hjullagrene og holdt på å ta fyr.

Tokke kraftverk produserer 2.350 Ghw pr år ved å utnytte fallet på 377 meter fra Vinjevatn til Dalen, gjennom en17 kilometer lang tunnel.

Fjell kan også skjerme mot europeisk feilslått energipolitikk

Ivar Åsen var fra vestlandet og konstaterte det unike med landet vårt i teksten «Mellom bakkar og berg ut med havet heve nordmannen fenge sin heim». Mange kan ha glemt dette i dag. Alt er blitt for avansert. En ser ikke skogen for bare trær.

Norge er egentlig et land der ingen skulle tro at noen kunne bo. Høye fjell og kaldt nesten året rundt, og snø, vind og ufremkommelighet er noen av landets særtrekk. Likevel er det en del som bor her, og grunnen er nettopp muligheten landskapet og klimaet gir til oss.

De høye fjellene og det våte klimaet gjør at vann kommer ned fra himmelen. Det kan deretter magasineres (samles opp) og tappes gjennom vannturbiner ved behov for strøm. Derved kan vi ha industri og varme i ellers kalde hjem, selv om det er aldri så stygt vær og kaldt utenfor vår dørstokk.

De høye fjellene kan skjerme oss ikke bare mot vær og vind, men samtidig også mot feilslått europeisk energipolitikk, ved at vi har vannkraft som vi kan tappe ut fra behovene vi har. Disse er store om vi fortsatt skal leve som i dag.

Skjermen fjellene gir, avhenger imidlertid av at vi ikke fører kraften vi samler opp ut av landet naturligvis.

Skjerm mot eksportkablene

Det har nå snart gått ett år siden kablene til Storbritania og Tyskland ble satt i drift ut fra regionene i sørnorge, med den konsekvens at sørnorge ble direkte rammet av europas feilslåtte energipolitikk. Kort tid etter igangsettingen av den siste kabelen til Storbritania i september i fjor, startet prisene i sørnorge å stige. Naturligvis.

Mens de fleste innbyggere og bedrifter i sørnorge der kablene er lagt ut har en krevende og usikker tid, kan de som er i Tokke imidlertid leve livet som før. Det samme kan beklageligvis ikke sies om andre deler av sørnorge, selv om mange andre kommuner har samme muligheter som Tokke (et par kommuner til gjør det samme som Tokke).

200 kommuner har kraftinntekter

Hele 200 kommuner i Norge har kraftinntekter i form av konsesjonskraft, konsesjonsavgift, eiendomsskatt og naturressursskatt og utbytte. Det dreier seg om milliarder av kroner. Dette utgjør over halvparten av landets kommuner.

Bare noen helt få kommuner lar innbyggerne få del i disse inntektene slik Tokke gjør. For eksempel har mange av kommunene på sørlandet som var i krisemøtet med Støre i forgårs krafinntekter men ingen av disse deler inntektene med innbyggerne men lar de i stedet gå i kommunekassen sammen med øvrige inntekter.

Tokke kommune skiller seg ut på alle måter. Også ved at kommunen har lite folketall og store kraftinntekter. Dette gjør at kommunen har en unik mulighet ikke alle kommuner har, og velger å benytte seg av denne.

God SP-reklame

Energinytt24.no har vært i Tokke i sommer. Kommunens politikere har bokstavelig talt forstått landskapet, og er derfor ganske unik i norsk sammenheng.

Senterpartiet (SP) sliter på de fleste partimålinger og nærmer seg sperregrensa. Tokke kommune er med SP i ordførerstolen antakeligvis den beste reklamen SP som parti har i dag.

Situasjonen er spesiell. Den ligner nesten på det som var situasjonen i Os med Søviknes den gang, før Frp gikk i regjering. Egentlig er det rart at SP ikke har flagget prakteksempelet Tokke mer enn de har gjort denne sommeren. Søviknes ble tross alt minister som følge av sin lokale innsats.

Ikke bare kraftkommune

Saunaen i enden av kanalen ligger nedenfor hotellet og er blitt et kjent instagrambilde for landet.

Spektakulær utsikt mens du sitter inne i saunaen.

Tokke kommune er for øvrig ikke bare en kraft- og kulturkommune slik det fremgår av kommunens egen nettside. De høye fjellene, telemarkskanalen som ender i landets mest spektakulære sauna foran Dalen hotell fra 1800-tallet, bør sies å være blant de fineste turistdestinasjonene landet har.

Stabel med slipestein klar for transport nedover telemarkskanalen.

Visste du for eksempel at norges eldste eksportartikkel var slipestein? Norge startet eksport av dette allerede på 700-tallet.

Skilt fra 1950 hvor det er slått inn hva som ligger i stabelen med stein som du ser i bildet ovenfor.

Det visste ikke vi før vi så utstilling av dette ved enden av Telemarkskanalen, hvor for øvrig kanalbåten går gjennom sluser til Skien sentrum hver dag.

Kanalbåten Victoria går Telemarkskanalen fra Skien til Dalen hver dag om sommeren.

Her snakker vi kanskje om noe som for de fleste er mer spektakulært enn en tur på flate Mjøsa med Skibladnern.

Kraftkommuner

Norge har ca. 200 kraftkommuner som har inntekt i form av konsesjonskraft, konsesjonsavgift, eiendomsskatt og naturressursskatt og utbytte.

Inntektene dreier seg om milliarder av kroner.

Bare noen helt få kommuner lar innbyggerne få del i disse inntektene. Tokke kommune vi Telemark er en av disse.

Mange av kommunene i sørvest som var i krisemøtet med Støre denne uka har slike inntekter.